Als je je auto niet tijdig naar de garage brengt, worden je banden plat, is je oliepeil te laag en weet ik wat nog allemaal. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben, dus stel je het best niet te lang uit.
Voor de mind geldt eigenlijk hetzelfde: als we onze geest niet tijdig een onderhoud gunnen, een grondige reset, dan dragen we daar ook de gevolgen van. Toch staan we daar heel weinig bij stil.
Begint jouw motor soms ook te sputteren of geraakt hij oververhit? Waaraan merk jij dat je geest aan een onderhoud toe is? Dat je te lang bent doorgegaan en te weinig aandacht hebt gegeven aan je binnenkant?
Ontploffingsgevaar!
We worden voortdurend gebombardeerd met input. De hele dag door zijn er berichtjes, gesprekken, telefoontjes, social media posts. En ook nog eens nieuwsuitzendingen, tijdschriften, TV-programma’s, noem maar op. Om van de eindeloze to do lijstjes nog te zwijgen, die vanaf ’s ochtends vroeg in ons oor zitten te roepen. “Komaan, vooruit met de geit. Er ‘moet’ vanalles vandaag!”
Geen wonder dat ons hoofd zo vol zit.
Dat onze mind soms op ontploffen staat.
Geen wonder dat we overspannen geraken.
Dat het zo moeilijk is om hier en nu te leven.
En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog de collectieve crises waar we in zitten en die op ons kunnen wegen. Oorlog, geweld, klimaatchaos, vluchtelingen, … Het is best veel voor ons brein om te vatten, en voor ons hart om te plaatsen. Of we ons daar nu van bewust zijn of niet.
Misschien is het idee van een groot onderhoud dus nog lang niet zo gek. Het lijkt me heel normaal in onze snelle samenleving dat het soms wat veel wordt. Dat we vandaag wat meer werk hebben om onze geest te onderhouden dan vroeger.
Zuurstof gezocht
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen dat je (bijna) aan je limiet zit. Dat er ergens een rood lampje zit te knipperen.
Misschien merk je dat je:
– prikkelbaar bent, reactief, slechtgezind of kortaf.
– je jezelf voorbijloopt en je je gestrest en opgejaagd voelt.
– over je grenzen gaat, omdat je het contact met jezelf kwijt bent.
– meer in je hoofd zit dan in je lijf.
– vaak wordt meegenomen door je gedachtemaalstroom.
– eerder geleefd wordt in plaats van te leven.
– het contact verliest met je innerlijk weten, met je ingebouwde kompas.
Natuurlijk kan een klein onderhoud dan ook al veel deugd doen. Bijvoorbeeld via een meditatie of stiltemomentje. Een pauze die je mindful neemt. Telkens als je je bewust wordt van je adem, je voetstappen of de thee die je drinkt, dan doe je je geest een klein onderhoud cadeau. Misschien probeer je dat al in te bouwen in je dagen, zulke mindfulle momenten. Heel waardevol.
Toch is dat op termijn vaak niet genoeg. De geest heeft van tijd tot tijd ook een groot onderhoud nodig. Om even helemaal de stilte in te gaan. Echt even uit de ratrace te stappen. Om werkelijk te kunnen landen hier en nu. Dat kan bijvoorbeeld via een meditatiedag, stilteweekend of retraite.
Om je geest even uit te laten waaien.
Om je hart op haar plooi te laten komen.
Om je ziel zuurstof te geven.
De mindfulness dokter
Het is geen overbodige luxe, maar een normale en noodzakelijke onderhoudsbeurt. Als ik mindfulness dokter was, zou ik het volgende voorschrijven:
- 1 meditatie per dag (tussen 5 en 50 minuten)
- 1 dosis stilte bij de maaltijd (of tijdens je koffiepauze)
- Minstens 1 retraite per jaar
En hoe drukker je het hebt, hoe hoger de dosis wordt. Het belang van meditatie en stilte is recht evenredig met de drukte in ons bestaan. Zoals het bekende Zen-citaat luidt:
You should sit in meditation 20 minutes a day.
Unless you’re very busy.
Then you should sit for an hour.
Enjoy! 😉
Zachte groet,
Leni
—
PS: Voor mijn groepsaanbod, klik hier. Wil je liever individueel werken, klik hier.
Leave a reply