Over mindfulness

* Vind je dat het leven aan je voorbijgaat? Dat de tijd door je vingers glipt?

* Heb je de indruk dat je jezelf vaak voorbijloopt? Dat je niet toekomt aan de dingen die je echt belangrijk vindt?

* Verlang je naar meer rust en een dieper contact met jezelf en anderen?

Dan kan mindfulness iets voor jou zijn.

Het is het tegenovergestelde van mindlessness: op automatische piloot door het leven gaan, zonder aandacht voor wat we doen, zonder bewust te zijn. Vaak geraken we in gedachten verzeild, zoals plannen, zorgen of dagdromen. We verliezen het contact met het hier en nu. Je kent het vast wel: je bent een chocomousse of een zak chips aan het eten en plots is alles op zonder dat je er werkelijk van geproefd hebt. Dat is een voorbeeld van mindless eten in plaats van mindful, bewust, met aandacht.

Mindfulness wordt gewoonlijk omschreven als een middel tegen stress. Om even tot jezelf te komen in de drukte van het dagelijks leven. En dat is ontzettend waardevol. Toch is het veel meer dan een manier om met stress om te gaan. Het helpt onder andere ook om meer aanwezig te zijn, te genieten van kleine dingen, je gedachten anders te bekijken, je grenzen te leren kennen en te respecteren, innerlijke rust en vrijheid te ervaren, en het leven met meer zachtheid tegemoet te treden.

In de woorden van enkele deelnemers:

* “Ik luister nu beter naar mijn lichaam en naar mijn echte verlangens. Ik ben milder naar mezelf. Het is een traag proces maar wel blijvend. Geen prestatiedruk, niets moeten, gewoon zijn.” (Nele V., mindfulness basistraining 2011)

* “Leni was voor mij erg belangrijk op een moment in mijn leven waarin ik keihard moest vechten om weer boven te komen. Haar persoonlijkheid en uitstraling bij de cursus mindfulness waren als solide eikenhouten heipalen onder mijn herstel. Zónder dát had ik nu niet kunnen staan waar ik ben.

Ik voel me intenser leven dan vóór het CVA dat mij overviel. Ik voel me weer de middenstip van mijzelf en weet dat alles wat ik doe uit mijzelf komt. Op die manier kan ik ook een steunpunt vormen voor anderen. (Jos, basistraining 2015)

Het leven is kort en de kleine momenten zijn zo kostbaar. Ik ga graag met je op weg om meer aanwezig te zijn in je leven, in verbinding met jezelf en de wereld rondom je. Opdat je leven niet meer aan je voorbijgaat, maar je een leven kan leiden dat bij jou past. Kijk gerust eens bij events voor de komende activiteiten of neem contact met me op voor meer informatie.

“Uiteindelijk is de reden
om mindfulness te beoefenen
dat je je leven niet zou missen.”
~ Jon Kabat-Zinn,
een van de grondleggers van mindfulness in het Westen