Over mindfulness

citaat jeff foster (2) sjabloon

Een diep gevoel van thuiskomen: dat is mindfulness voor mij.

Tegelijkertijd valt het niet in woorden te vatten.

Er is al zodanig veel over geschreven dat ik me graag beperk tot enkele persoonlijke reflecties.

Een mooie omschrijving vind ik die van Tara Brach: ‘Loving awareness’ of liefdevol gewaarzijn. Het is het tegenovergestelde van onbewustheid of mindlessness. Het is een gewaarzijn zonder oordeel, zonder voorkeur of afkeer, of beter: een kwaliteit van aandacht die dit alles kan omvatten en omarmen.

Door mindfulness te beoefenen, worden we meer bewust. We worden wakker, aanwezig, voor onszelf en anderen. We leven minder op automatische piloot en zijn meer in contact met wat er in ons leeft. Zo kunnen we een diepere verbondenheid ervaren, bewustere keuzes maken en meer genieten van de kleine momenten.

Ik herinner me bijvoorbeeld nog levendig mijn eerste mindfulle herfst. Voor het eerst was ik me bewust van de kleurenpracht en kon ik de schoonheid van de goudgele herfstbladeren werkelijk in me opnemen. De jaren voordien was dit natuurspektakel blijkbaar aan me voorbijgegaan.

Mindfulness wordt vaak beschouwd als een middel tegen stress. Om even tot jezelf te komen in de drukte van het dagelijks leven. En dat is ontzettend waardevol. Toch is het veel meer dan een manier om met stress om te gaan. Het is een levenskunst, een eindeloze ontdekkingsreis zonder bestemming, langs de hoogtes en laagtes die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt.

Wil je ook meer bewust in het leven staan en jezelf met meer zachtheid ont-moeten? Ik ga graag samen met jou op pad! Je bent welkom op mijn individueel aanbod of de groepssessies die ik begeleid.