Over mij

GEVOELSMENS. STILTELIEFHEBBER. STADSMONNIK. SPEELS. CREATIEF.

Ik ben Leni en ik hou van het leven. Met alles erop en eraan. En dat is lang niet altijd zo geweest. Ik heb het leven vaak vervloekt. Een van mijn leraren, Thich Nhat Hanh, zei regelmatig: ‘Being alive is a gift’. Het leven, een geschenk? Dat vond ik moeilijk om te begrijpen. Ik ervaarde het zo helemaal niet. Voor mij was het leven eerder een worsteling…

Toen ik met mindfulness begon, in 2006, ging er een wereld voor me open. Ik had op dat moment als 23-jarige studente heel erg het gevoel dat ik geleefd werd. Dat ik niet helemaal in mijn leven zat. Dat het leven aan me voorbijging. En ik was me daarvan bewust, maar wist niet wat ik eraan kon doen.


Mindfulness hielp me om mijn leven weer in eigen handen te nemen. Om bewuster te leven, meer in contact met mezelf, in verbinding met wat ik belangrijk vind. Het is al een heel boeiende reis geweest, en het heeft me zoveel gebracht dat ik het graag met anderen wil delen.

in Plum Village, het klooster van Thich Nhat Hanh in Frankrijk, leerde ik met mijn verdriet en pijn omgaan en van het leven te genieten. Niet dat ik nu elke dag stralend door het leven huppel, maar het voelt alleszins niet meer als een strijd of een worsteling. Ik heb milder en flexibeler leren omgaan met de onvermijdelijke ups en downs van het leven.

Naast stilzitten en mediteren, hou ik heel erg van dansen en muziek maken. Schrijven is ook een van mijn hobby’s en ik publiceer af en toe iets op mijn blog. De stilte is in alles een grote inspiratiebron voor mij. Wees welkom om eens mee te komen stilvallen! Kijk hier voor een overzicht van de komende activiteiten.

Meditatie-ervaring

Na mijn eerste mindfulnesstraining heb ik van verschillende meditatietradities mogen proeven, waaronder Vipassana (bij Frits Koster) en Zen (bij Thich Nhat Hanh en Frank de Waele). De traditie van Thich Nhat Hanh heeft me al die jaren het meest beïnvloed en ik heb vele maanden doorgebracht in Plum Village, zijn klooster in Frankrijk.

In 2010 volgde ik een Postgraduaat mindfulness en in 2011 begon ik introsessies en 8-weken-trainingen te geven voor Itam. Ik heb ook samengewerkt met Vormingplus, de CM en KU Leuven. De voorbije jaren ben ik enorm geïnspireerd door Tara Brach, een Amerikaanse boeddhistische auteur en lerares, bij wie ik een bijkomende opleiding tot Mindfulness Meditation Teacher volg (2017-2019). Hiervoor verbleef ik zes maanden in Californië om les te kunnen volgen bij Tara Brach en Jack Kornfield. Een onvergetelijke ervaring.

Mijn diepe aspiratie is om de vruchten van mindfulness met mensen te delen, opdat we meer geluk, verwondering, wijsheid, liefde en vrede in onszelf kunnen aanraken en in de mensen die we ontmoeten.

Getuigenissen

“Ik vond Leni en haar manier van lesgeven simpelweg geweldig! Eye-opening, inspirerend, hoopvol, down-to-earth, helpful!” (Nele M., mindfulness basistraining 2018)

“Leni geeft zeer helder les en heeft een lieve en vriendelijke uitstraling. Ieders woorden worden au serieux genomen. Ik vind het knap dat ze zichzelf ook kwetsbaar opstelt met eigen getuigenissen.” (Catharina, themadag acceptatie 2018)

“Leni is een heel getalenteerde lesgever! Ze heeft een geduldige en warme persoonlijkheid, dat schept vertrouwen en rust. Ze slaagde erin om de cursus heel professioneel en toch met de nodige warmte, passie en humor aan te pakken. Het was heel knap hoe ze de cursisten de ruimte geeft om over hun (soms heftige) emoties en ervaringen te vertellen en hen zonder oplossingen te bedenken, maar door mindful te luisteren weer tot rust kon brengen.” (mindfulness basistraining 2015)