Je weet dat je er deugd van hebt als je mediteert.
Toch kost het je soms veel moeite om te gaan zitten.
Mogelijks ervaar je weerstand, tijdsgebrek of tegenzin.
Of misschien merk je dat je wel graag tijd maakt voor meditatie,
maar dat je beoefening wat gestagneerd is, of geroutineerd.
Je bent toe aan wat nieuwe inspiratie en motivatie.
Ik help je graag om je meditatiepraktijk verder te verdiepen en/of van onder het stof te halen! Daarom daag ik je uit om één week lang van meditatie jouw topprioriteit te maken, zodat je je beoefening kan opfrissen en obstakels kan overwinnen.
Waarom?
Hoe gemotiveerd we ook zijn om te mediteren en hoe belangrijk het ook is voor ons leven, het blijft een averechtse bezigheid. Ook al weten we dat we meer helderheid en rust ervaren in onszelf als we zitten. Dat we dan meer in contact zijn met wat in ons leeft en daardoor beter voor onszelf kunnen zorgen. Dat we er dan ook meer kunnen zijn voor anderen. Dat we bewuster door het leven gaan in plaats van op automatische piloot en meer kunnen genieten van kleine dingen. Het blijft een uitdaging om er (voldoende) tijd voor te maken en het effectief vol te houden.
Waarom, vraag je je misschien af? Als de vruchten zo duidelijk zijn, waarom gaat het dan niet vanzelf? Volgens mij komt dat omdat meditatie van ons vraagt dat we dubbel tegen de stroom ingaan: tegen de stroom van de maatschappij die zegt dat we vooral bezig moeten blijven. Maar ook tegen de stroom van onze eigen doe-modus: onze neiging om steeds nuttig of productief te willen (of ‘moeten’) zijn. We zijn geconditioneerd om te denken dat andere dingen of mensen altijd dringender zijn. Pas als alles gedaan is, kunnen we eindelijk tijd maken voor meditatie. En zo komt het er vaak (te) weinig van.
Tijdens deze meditatie challenge cultiveren we ons verlangen om werkelijk aanwezig te zijn en niet zomaar door het leven te razen. Gesteund door de groep maken we tijd om te stoppen, te zitten, om gewoon te kunnen Zijn. Elke dag begeleid ik jou en voorzie ik je van inspiratie en inzichten om je beoefening naar een hoger plan te tillen (uiteraard niet resultaatsgericht bedoeld! ;-)).
Wat kan je verwachten?
• Live sessies:
Er zijn twee live momenten voorzien waarbij we samenkomen als groep, aan het begin en het einde van de challenge.
We starten op zondag 17 januari om 10u met een inleidende sessie, gevolgd door een begeleide ochtendmeditatie.
Op zaterdag 23 januari ronden we af met een gezamenlijke live ochtendmeditatie en vraag-en-antwoord sessie (Q&A) van 10u tot 11u. Deze twee live momenten kan je alvast in je agenda zetten.
Kan je er niet live bij zijn? Niet getreurd: deze video’s zijn achteraf nog beschikbaar in de gesloten Facebookgroep.
• Video’s met inspiratie en begeleide meditaties:
Naast de live-momenten ontvang je van maandag- tot vrijdagochtend een video in je mailbox waarin telkens een thema belicht wordt, gevolgd door een geleide meditatie (in totaal 30 minuten). Zo kan je je meditatie-beoefening thuis verder verdiepen.
• Community
Samen met een groep ga je samen op pad. In de gesloten Facebookgroep van Ont-moeten vind je dagelijks inspiratie terug. Je kan er ook vragen stellen, ervaringen delen en uitwisselen met andere deelnemers over het thema.
Enkele thema’s die aan bod zullen komen tijdens de challenge:
– Als mediteren een ‘moeten’ wordt
– Wat te doen met weerstand en tegenzin?
– De moeiteloosheid van het zitten
– Afzien op je kussen: wanneer meditatie lastig is
– Obstakels en vruchten van de beoefening
F A Q
1) Hoeveel tijd moet ik erin steken? Is het combineerbaar met werk en gezin?
Als je denkt dat je het te druk hebt en je hier geen tijd voor kan maken: dat is heel normaal. Er moet al zoveel en je hebt wellicht allerlei bordjes die je omhoog moet zien te houden. Tijdens de challenge zullen we deze gedachtepatronen (‘ik moet’, ‘ik heb nooit tijd’) bespreken en ontdekken hoe we er vrijer mee kunnen omgaan.
Kortom: weinig tijd? Geen probleem! Samen leren we tijd maken voor wat echt belangrijk is. De video met begeleide meditatie die je dagelijks ontvangt duurt ongeveer een half uur.
2) Ik heb geen meditatie-ervaring. Kan ik dan meedoen met deze Facebook challenge?
De challenge is niet bedoeld als initiatie in mindfulness of meditatie, maar verdiepend voor mensen die het al beoefenen of de draad terug willen oppikken. Tijdens de challenge zal bijvoorbeeld worden ingegaan op veel voorkomende struikelblokken die mensen kunnen tegenkomen de beoefening. Als je dus nog nooit gemediteerd hebt, is deze challenge niet geschikt.
Heb je interesse in meditatie en wil je graag leren mediteren? Dan ben je welkom op een basistraining mindfulness, die ik verschillende keren per jaar geef.
3) Er is een zeer groot meditatie-aanbod. Waarom zou ik deze challenge volgen?
Het klopt dat er een gigantisch online aanbod is vandaag de dag. Niet alleen kan je dagelijks verschillende begeleide meditaties volgen, er zijn ook steeds meer apps waarmee je zelf kan mediteren. Fantastisch! Toch ervaren veel mensen dat de steun van een groep van onschatbare waarde is in de beoefening.
Alleen mediteren is niet evident, zeker niet als je het langere tijd wil volhouden. Tijdens deze challenge kan je de steun van de groep ervaren om dagelijks te gaan zitten, en is er de gelegenheid om achteraf uit te wisselen en vragen te stellen. Die interactie bij de beoefening kan zeer inspirerend en verhelderend zijn.
Over de begeleiding: Leni Cellini
Toen ik in aanraking kwam met mindfulness en meditatie, ondertussen zo’n 15 jaar geleden, was het meteen Grote Liefde. Inderdaad: met hoofdletter. Ik ben sindsdien talloze keren op retraite gegaan om de beoefening levend te houden en verder te verdiepen. Zo kwam ik terecht in Plum Village, het boeddhistisch klooster van zen leraar Thich Nhat Hanh in Frankrijk. Ik heb er al die jaren veel tijd doorgebracht, waaronder een winterretraite van drie maanden. Van niemand heb ik meer geleerd over de kunst van het leven dan van Thich Nhat Hanh en zijn kloosterlingen.
Omdat de beoefening van mindfulness en meditatie me zoveel gebracht heeft, deel ik het graag met anderen. Daarvoor heb ik Ont-moeten opgericht, schrijf ik regelmatig op mijn blog, maak ik zelf filmpjes en interview ik af en toe doorwinterde meditatieleraren. Op een milde, humoristische en oprechte manier wil ik mensen aansporen om regelmatig stil te vallen, de blik naar binnen te richten en zichzelf en de wereld met vriendelijkere ogen te leren zien. Ik zou later graag herinnerd worden als De Vrouw Die Haar Volk Leerde Mediteren.
PRAKTISCH
Wanneer:
We starten zondag 17 januari (10u-10u30).
We eindigen op zaterdag 23 januari (10u-11u).
Waar:
De twee live sessies gaan door in de gesloten Facebookgroep van Ont-moeten.
De andere video’s ontvang je via mail.
Prijs: Deelname aan de challenge is gratis.
Inschrijven: Klik HIER om je aan te melden!
Heb je nog vragen? Stel ze gerust via leni@ont-moeten.be.
Comment
Dag Leni
Hilde Capals nodigde me uit voor de challenge. Kan ik nog deelnemen? Ik begin alvast graag met de sessies die in de fb groep staan.
Alvast bedankt?
Hartelijke groet
Myriam