Relaties zijn lastig. Ik denk dat we het daar allemaal over eens kunnen zijn. Right? Of het nu gaat over een liefdesrelatie, een vriendschap of werkrelaties: ze bezorgen ons soms allemaal frustratie, teleurstelling of hartzeer. Waar mensen met elkaar in contact treden, is er een potentieel voor verbinding en grote vreugde, maar ook voor drama en conflict. Hoe kunnen we beter navigeren in de complexiteit van verwachtingen, triggers en projecties? Zonder dat we ons hoeven af te sluiten of contact moeten vermijden?
Should I stay or should I go?
Eén van mijn favoriete strategieën om met conflicten om te gaan, is ervan weglopen. Echt waar. Ik ben er niet trots op, maar dat vind ik bij uitstek de gemakkelijkste manier. Relaties zijn soms zo confronterend en mijn angst voor afwijzing of conflict is bij momenten zo groot, dat ik vaak de neiging voel opkomen om te vluchten. In mijn cocon is het namelijk prima: lekker gezellig, rustig, veilig. Zonder mensen om me heen, is er geen probleem.
Toch weet ik dat mijn diepere verlangen is om werkelijk te verbinden met de ander. Om te kunnen geven en te ontvangen, om te zien en gezien te worden. Om radicaal eerlijk te kunnen zijn. Om samen door de modder van onze kleinmenselijkheid te ploeteren. En daaruit te leren en zo een vrijer en liefdevoller mens te worden. Daar doe ik het voor!
Wat is jouw meest vertrouwde strategie als je moeilijkheden tegenkomt in een relatie? Loop je weg, ga je in de aanval, of word je net defensief? Trek je je terug en ga je in stilte zitten mokken? Heb je de neiging om jezelf de schuld te geven of vlieg je uit op de ander (of misschien allebei)? Of is het eerder jouw patroon om moeilijkheden onder de mat te schuiven? Om jezelf aan te passen aan de ander en zo conflicten te vermijden? Ik lees het graag! Het is altijd fijn te weten dat anderen ook bepaalde patronen herkennen. Samen kunnen we daar meer licht op schijnen.
Run, baby, run!
Onze automatische reacties gebeuren onbewust en razendsnel, maar zijn niet bepaald bevorderlijk voor de band die we hebben met de ander. Ze dragen niet bij aan meer harmonie en begrip, maar zorgen eerder voor meer afstand en eenzaamheid. Hoe kan de beoefening van mindfulness ons hierin helpen? Niet zozeer door niet langer boos te worden of nooit meer te worden getriggerd. (Al zou dat natuurlijk fijn zijn, I agree!) Maar wel door simpelweg meer bewustzijn te brengen in de situatie. Dan kunnen we onze automatische reactie in het moment zelf voelen opkomen, zonder ernaar te handelen.
Als ik bijvoorbeeld de neiging voel opkomen om toe te klappen of weg te lopen, kan ik opmerken dat dat gebeurt, en het vervolgens niet doen. Ik kan ervoor kiezen om te blijven, ook al schreeuwt er iets in mij: run, Leni, run! Ik hoef niet naar deze impuls te luisteren en kan kiezen voor mijn verlangen om in verbinding te blijven. Om niet toe te geven aan het oude patroon van onnodig drama. Om in de onwennigheid, onzekerheid en spanning te durven vertoeven uit respect voor mezelf, de ander en onze band.
Angsthaas
Al zit er een angsthaas in mij, ik wil niet zomaar wegvluchten als ik pijnlijke triggers tegenkom. Mijn beoefening is om te blijven staan als ik wil weglopen. Om door te spreken als ik liever toeklap. Om mijn behoeften te uiten ook als dat beangstigend is. En om in verbinding te blijven ook al voelt dat erg onwennig. Het is soms een serieuze opgave, maar het loont enorm de moeite om niet zomaar mijn automatische reacties te volgen. Of om soms wel weer vast te zitten en daar dan mild voor te zijn. Telkens opnieuw.
Het punt is niet zozeer dat dit niet mag gebeuren. Dat die automatische reacties moeten verdwijnen. Ze zullen wellicht de rest van ons leven blijven komen. Maar we kunnen er wel vrijer van worden doordat we er niet in meegaan en anders reageren. Een daad van innerlijke vrijheid en zelfleiderschap – om het met een trendy woord te zeggen. We kunnen onze automatische piloot leren opmerken zonder erin gevangen te zitten. En zo bewuster omgaan met onze destructieve, niet-helpende reactiepatronen die soms zo erg in de weg kunnen zitten.
—
PS: Wil je ook vrijer leren omgaan met je automatische reactiepatronen? En bewuster leren reageren bij spanningen of conflicten? Dan ben je heel welkom voor een individuele sessie. Klik hier voor meer info!
Leave a reply