Een blogpost over de liefde. Al jaren is het mijn intentie om erover te schrijven, maar nog nooit durfde ik me eraan wagen. Het meest delicate onderwerp van allemaal. De dood, rouwen, kwetsbaarheid, internetverslaving: allemaal geen probleem. Maar de liefde? Poeh. Waar te beginnen?
Liefde maakt blind. Het is een sterke kracht die vaak ons hele hebben en houwen overhoop haalt. Vooral in de fase van verliefdheid, verliezen we vaak onze helderheid en worden we helemaal meegezogen in euforie (kan plezant zijn) en/of drama (kan pijnlijk zijn). Gelukkig kunnen we weer leren zien. Door ons meer bewust te worden van gedachten, gevoelens en lichamelijke impulsen, van onderliggende behoeften en zelfs van collectieve, culturele invloeden, kunnen we beter inschatten wat er gaande is en wijzere beslissingen nemen.
Diep durven kijken
Mensen zijn complexe wezens. Soms zeggen ons hart en ons verstand het tegenovergestelde. Soms lijkt ons lichaam een geheel eigen willetje te hebben. En dan zijn er ook nog onze diepere behoeften en culturele normen en waarden. Een hele uitdaging om in dit kluwen te kiezen wat het beste voor je is. Maar goed, de eerste stap is om ons bewust te worden van de hele soep:
<3 Gevoelens:
Verliefdheid kan zalig zijn. De euforie, vreugde en extase zijn heerlijk en geven je het gevoel dat je leeft. Helaas is dat meestal niet het hele verhaal. Angst, onzekerheid en twijfel loeren ook vaak om de hoek. Als de ander niet snel genoeg een sms terugstuurt, wordt de angst voor afwijzing aangewakkerd. Als hij niet laaiend enthousiast lijkt als hij ons ziet, komt onzekerheid op. Als je je bewust bent van deze gevoelens en hen bestaansrecht geeft zonder je erdoor te laten meeslepen, is de kans kleiner dat deze situaties in een drama eindigen.
<3 Gedachten:
Wat zich in je hoofd afspeelt, is vaak verbonden met wat je voelt, en omgekeerd. Gedachten en gevoelens beïnvloeden elkaar. Afhankelijk van je gevoel van eigenwaarde, zullen gedachten eerder een zoete of bittere smaak hebben. Bij mij klinkt het vaak als volgt: “Hij gaat me nooit leuk vinden”, “Zie ik er wel goed uit?”, “Ik ben niet belangrijk voor hem”, en variaties daarop. Zulke gedachten zijn vaak geworteld in gevoelens van onzekerheid en angst. Ze zijn de bril waardoor we naar de situatie kijken en kleuren onze ervaring. Heel belangrijk om ons daarvan bewust te worden en niet zomaar alle gedachten aan te nemen als waar. Hoe geloofwaardig ze ook zijn. Wees ook alert voor diepgewortelde overtuigingen zoals “Mensen zijn niet te vertrouwen” of “Ik heb jou nodig om gelukkig te zijn”. Ze zijn vaak zo vertrouwd dat we ze niet eens opmerken als gedachten.
<3 Lichaam:
Ik hoef wellicht niet uit te leggen dat er vanalles in ons lichaam gaande is als we verliefd zijn, als we ons aangetrokken voelen tot iemand, of iets daar tussenin. Fascinerend. Er stroomt adrenaline door ons lijf, hormonen slaan op hol en onze hele biologische huishouding verandert. Er is verlangen en hunkering, soms zo sterk dat het onbedwingbaar lijkt. We zijn uiteindelijk ook maar zoogdieren die zich willen voortplanten. Zelfs wanneer we geen expliciete kinderwens hebben, is er iets in ons systeem dat hierop gericht is. Maar beter om ons daarvan bewust te zijn dan dat te ontkennen. Dat gezegd zijnde, is het niet omdat er een overweldigende lichamelijke impuls is, dat we er ook naar moeten handelen. Dat onderscheidt ons net van andere dieren. We kunnen de impuls opmerken en – zelfs in een fractie van een seconde – beslissen wat we er al dan niet mee doen. Toegegeven, dat is geen sinecure. De lichamelijke component van het liefdesavontuur kan dan ook moeilijk overschat worden. Eros en Thanatos, nietwaar?
En nog iets dieper duiken
<3 Onderliggende behoeften:
Een aspect dat meestal onderbelicht blijft. Behoeften zijn nochtans heel normaal en menselijk, zoals de behoefte aan veiligheid, respect en intimiteit. De uitdaging ligt in het feit dat we vaak vruchteloos op zoek gaan naar de invulling ervan. Zonder het te beseffen, zoeken we op de verkeerde plaats. We hopen bijvoorbeeld dat seks onze nood aan waardering zal invullen, maar bij nader inzien geeft het geen blijvende bevrediging op dat vlak. Het komt er dus op aan om helder te zien waar we precies behoefte aan hebben en wijs te kiezen hoe we daarvoor proberen te zorgen.
Onlangs had ik het er nog met een vriendin over: het besef dat het verlangen naar de aandacht van een man eigenlijk gaat om iets helemaal anders. Onderhuids heeft het eerder te maken met bevestiging willen, erkenning, gezien willen worden. De moeite waard zijn, er toe doen. Een enorme aha-erlebnis. En ontnuchterend. Want hoe moeilijk het ook is om zo’n patroon te doorbreken, eenmaal je het doorziet, voelt het nogal onbevredigend om het verder in stand te houden. Door je bewust te worden van een onbewuste drijfveer, zit je er iets minder in gevangen en ontstaat er meer ruimte om er anders mee om te gaan. Of ben je je tenminste bewust van het feit dat je er gevangen in zit, en dat is toch ook al een stapje naar meer vrijheid. Soms moeten we klein beginnen…
<3 Cultuur:
Last but not least, bepaalt onze culturele omgeving voor een groot stuk wat we denken, voelen en doen. We worden beïnvloed door collectieve normen en waarden, ongeacht of we het ermee eens zijn of niet. Onze cultuur schrijft ons bijvoorbeeld voor dat verliefdheid en passie begerenswaardig zijn en dat het beter is om een relatie te hebben dan alleen te blijven. Er zijn zelfs normen over hoe vaak we seks moeten hebben en hoe dat er dan uit moet zien. Zeker bij jongvolwassenen kan ‘peer pressure’ een sterke impact hebben. Culturele normen sijpelen door in ons bewustzijn en hebben meer invloed dan we denken. De films en series die we bekijken en de boeken die we lezen, spiegelen ons een ideaal voor waar we ons onvermijdelijk aan gaan meten. Door hier rekening mee te houden, kunnen we de vraag stellen: wat wordt ons ingefluisterd door onze (sub)cultuur, en wat willen we nu eigenlijk echt?
Kortom, een hele boterham. Alsof verliefdheid en relaties nog niet gecompliceerd genoeg zijn. De puzzel is wellicht niet eens volledig, maar dit is een voorlopige poging om iets meer helderheid te brengen, zodat we het bos kunnen blijven zien als we weer voor een torenhoge boom staan. Zodat we beslissingen kunnen nemen die het beste zijn voor ons en de ander, liefst ook op lange termijn. Zodat we bewust kunnen kiezen wanneer we ons hoofd erbij moeten houden en wanneer we ons overgeven aan het moment. Zodat we onszelf beter leren kennen en zo ook een diepere relatie met een ander kunnen aangaan. Zodat we kunnen genieten van verliefdheid zonder onszelf erin te verliezen. Zodat we in balans kunnen blijven in de prachtige tumultueuze dans die de liefde is.
7 Comments
Mooie kijk op verliefdheid! En moedig om deze blog ‘ dan toch’ te schrijven,Leni. Heel herkenbaar.
En hoe meer je kan leren jezelf oprecht graag te zien, en mild te zijn voor je eigen kwetsbaarheid en behoeften en verlangens, hoe vrijer je kan worden, ttz dit niet meer zo nodig te hebben van anderen. In die onafhankelijke verbondenheid kan liefde dan zijn plaats vinden. Life is so precious. En hoe zit dat dan met ‘ being in love with mother earth?… 😉
Dank je, lieve Marleen, voor deze mooie feedback! Mezelf onvoorwaardelijk liefhebben is inderdaad de sleutel, inclusief alle behoeftigheid en onzekerheid die deel van me zijn. Je mag me hier altijd aan blijven herinneren! 😉
Verliefdheid heeft niks met werkelijke liefde te maken. Het is slechts een tijdelijke staat van de mind. Liefde is altijd aanwezig en zit in iedereen echter kunnen we dat alleen herkennen als we in contact zijn met ons ware zelf.
Dank je voor deze gedachten, Eric! Verliefdheid is absoluut tijdelijk, maar kan mogelijks wel uitgroeien tot een diepe liefde. Ik besloot om hierop te focussen omdat het vaak zo moeilijk is om in deze fase mindful te blijven, in contact met onze innerlijke wijsheid. Deze post kan hier hopelijk aan bijdragen.
Bovendien zijn er zoveel soorten liefde ~ waar hebben we het precies over wanneer we dit woord gebruiken? Een onvoorwaardelijke, spirituele liefde (agape), vriendschap (philia), of romantische liefde (eros)? Ik heb het hier vooral over dat laatste, maar geloof wel dat romantische liefde vaak vermengd is met onvoorwaardelijke liefde. De realiteit is meestal complexer dan de categorieën die we gebruiken 🙂
Liefde is een staat van zijn…Alles wat we in categorieën indelen slechts een invulling van onze mind…..
Mooie intro tot liefde en verliefdheid Leni! (ja na enkele weekjes storm op (dezelfde) zee, heb ik nu eindelijk een eilandje gevonden van waarop ik deze post rustig in mijn strandstoel kan lezen;) Het is een mooie intro, en samenvatting, van wat er allemaal soms in ons hoofden en lichamen kan uitbarsten ja. Gelukkig (of ongelukkig?) is liefde zo complex dat het hele verhaal zoveel meer ingewikkeld is. Er komt zoveel bij kijken, en er zijn zoveel gevaren op de lange weg van dat eerste lichtpuntje van verliefdheid, tot dat prachtige moment van zonsondergang – wanneer we echt liefde voelen en niet meer continu de nood hebben aan het licht, maar geduld hebben en ook in de duister kunnen genieten van de liefde, uitkijkend naar de volgende zonsopgang. Wat mij vooral opvalt, is dat het belangrijk om op die weg de steunpilaren van hoe je elkaar hebt leren kennen, niet te verliezen. Bij elke relatie zijn die anders. En het evenwicht is essentieel. Een beetje meer energie erin stoppen kan positief werken, maar als de verhoudingen tilt slaan, is er een probleem. Durven praten, en willen luisteren. Proberen begrijpen en kunnen begrepen worden. Altijd eerlijk blijven, assertief en open communiceren als iets misgaat. Durven je hart op het spel te zetten. Investeren om er meer uit te krijgen. Durven liefhebben. Maar, nu komt het, met al die serieuze zaken op een rijtje. Mogen we één iets niet uit het oog verliezen bij liefde. Het blijft iets moois, iets speels, iets geks. Dus niet te veel nadenken soms, en gewoon genieten, zolang je kan. Soms, en zeker in deze complexe tijden van sociale media, zijn we te hard bezig met zoveel wat wij willen, dat we vergeten om gewoon eens te genieten van wat we hebben, en al onze angsten (van gemis, verlies en verdriet) even op nul te zetten. Live to love. Love to live.
Wow, Joeri, hier zit precies ook een blogpost in 😉 Dank je om je wijsheid te delen!
De laatste regels vind ik de nagel op de kop. Genieten van wat we hebben. Dankbaar zijn voor wat er is in plaats van altijd meer te willen, de dingen anders te willen. Dat is niet alleen in de liefde, maar in alle domeinen van ons leven een belangrijke les, denk ik. Merci voor de reminder <3