Een week lang geen internet. Net als vorig jaar. Geen mail, facebook of youtube. Ook niet een beetje, want ik hou meer van het principe alles of niks. Cold turkey. Samen met een vriendin. Een bondgenoot. Om elkaar te steunen in moeilijke momenten. Alsof je samen stopt met roken. Ik had geen idee dat een week zonder internet even zware afkickverschijnselen met zich zou meebrengen. Niet dat ik ooit gerookt heb, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Een verslaving is een verslaving.
We zijn nu twee dagen ver. Twee lange dagen, dat kan ik je verzekeren. Nog vijf te gaan. Dat belooft!
Les 1: Met internet gaat de tijd veel sneller
Doodse momenten worden meteen ingevuld, je hoeft je geen seconde te vervelen. Zonder internet ligt dat net iets anders. Akkoord, je kan altijd een sms sturen of iemand bellen – en mijn bondgenootje heeft me ook al meermaals moreel gesteund – maar het is toch niet hetzelfde. Dat kan het gat niet vullen. Op facebook ben je voortdurend met iedereen verbonden. Tientallen vrienden delen er ideeën, gevoelens en ervaringen mee. Je wordt uitgenodigd op evenementen, ziet vakantiefoto’s van oude klasgenoten en ontdekt nieuwe films en artiesten door de links die je vrienden posten. Geweldig. Of toch: boeiend. Maar ook: vermoeiend!
Les 2: Dagen Zonder Internet creëert rust in je hoofd
Mental space. Mentale ruimte. Ik klaag vaak tegen mijn familie en vrienden dat ik te weinig mental space heb. Dat mijn hoofd te vol zit. Dat ik gestresseerd ben. Nu weet ik waarom: door een heel actief online leven, komen er veel te veel prikkels binnen op een dag. Logisch, eigenlijk. Maar het is pas door even helemaal offline te zijn, dat ik het verschil kan ervaren met voordien. Het eindeloos online gekwetter voorziet ons voortdurend van input. Vaak onnodige input. Misschien is 5% van alles wat we lezen echt de moeite waard. Maar de overige 95% komt ook binnen. Als je dan ook nog eens sensitief bent, zorgt een dagelijkse portie internet al gemakkelijk voor overprikkeling. Een overdosis informatie creëert een overprikkeld brein.
Heel gek: ik dacht dat facebook ontspannend was, maar eigenlijk maakt het me tureluut. (meer…)