Ik begeleid mindfulness introsessies, workshops en retraites. Of je nu wil kennismaken met mindfulness of je bestaande praktijk wil opfrissen of verdiepen, van harte welkom!
Er komt momenteel heel veel op ons af. In deze turbulente periode is het erg moeilijk om dichtbij onszelf te blijven. Het is zo gemakkelijk om onszelf te verliezen in gedachten over de toekomst, zorgen of angsten. We moeten er dan ook steeds opnieuw aan herinnerd worden om hier en nu aanwezig te blijven, opdat we niet worden meegesleurd in onze gedachten, gevoelens en afleidingen.
Je merkt mogelijks dat het heel druk kan zijn in je hoofd. Je wordt meegenomen door de gedachtemaalstroom: zorgen, piekeren, plannen, oordelen, … Bij momenten word je er helemaal tureluut van.
Misschien heb je de neiging om negatief te denken, om te focussen op wat niet goed zit of wat mis kan gaan. Of ben je vaak streng voor jezelf en leg je de lat (te) hoog, met stress, vermoeidheid en uitputting tot gevolg.
Misschien merk je dat je soms overweldigd wordt door wat er in of rondom je gebeurt. Je weet soms geen blijf met je gevoelens van angst, verdriet, boosheid, frustratie, twijfel, bezorgdheid, … Op zulke momenten lijkt je mindfulness beoefening ontoereikend.
Of misschien ben je gefrustreerd dat to-do-lijstjes je leven beheersen en word je vaak moe van alle plannen in je hoofd. Je verlangt naar meer tijd voor jezelf en voor de dingen die jij belangrijk vindt. Je wil ont-moeten, ont-haasten en meer genieten van het leven, maar weet niet hoe.
In het verdiepingstraject ‘Monnik in de stad’ leer je anders omgaan met wervelende gedachten en overweldigende emoties. Je leert meer afstand te nemen van je gedachten, zodat je er minder in gevangen zit. Je leert je eigen gedachtepatronen kennen en krijgt meer inzicht in je onbewuste ‘moetens’ en overtuigingen. Zo kan je bewuster kiezen welke gedachten je wil volgen en welke niet. Gevoelens leer je liefdevol erkennen, zodat ze jou niet helemaal bemeesteren. Ook leer je meer aanwezig zijn hier en nu, zodat je meer rust en stabiliteit ervaart in jezelf. Bovenal ontwikkel je tijdens deze reeks de vaardigheid om met meer zachtheid en mededogen naar jezelf en anderen te kijken.
Dit traject is bedoeld voor mensen die enige (basis)ervaring hebben in mindfulness of meditatie. Voor wie een stapje verder wil gaan en mindfulness nog meer wil integreren in het leven.
In dit traject leer je:
Wat kan je verwachten?
Het traject duurt drie maanden waarin we elkaar ongeveer tweewekelijks ont-moeten op zaterdagnamiddag. Tussen de sessies door ontvang je elke week inspiratie en opdrachten om je beoefening verder te verdiepen. Er zijn ook twee individuele sessies voorzien (45 minuten) waarin jij op maat wordt begeleid. Deze kunnen live doorgaan in mijn praktijkruimte in Leuven of online via Zoom. Dit zijn geen therapiesessies, maar wel een ondersteuning van jouw beoefening. In deze verdiepingssessies maken we samen ruimte voor wat jij tegenkomt in je meditatiepraktijk en/of in je dagelijks leven. Zo help ik jou om mindfulness verder in je leven te integreren.
Tot slot blijf je in contact met de andere deelnemers via de besloten Facebookgroep. Hier kan je jouw vragen stellen, moeilijkheden delen en ervaringen uitwisselen. Het belang van de groep is niet te onderschatten om meer mindful in het leven te staan. Vertragen, stilvallen, tijd nemen voor onszelf is niet evident in onze snelle, prestatiegerichte cultuur. Er zijn veel impulsen die ons naar buiten trekken, dus het is vaak moeilijk om de aandacht naar binnen te richten. We kunnen hierbij alle hulp en steun gebruiken.
Kortom, dit traject omvat:
PRAKTISCHE INFO
Wanneer: zaterdag 30/01, 13/02, 27/02, 13/03, 27/03 en 24/04, telkens van 14u tot 16u30. Er is geen sessie tijdens de paasvakantie.
Waar: Online via Zoom.
Prijs: 475 euro.
Hierbij is inbegrepen: 6 groepssessies, oefeningen voor thuis, 2 individuele sessies, toegang tot de besloten Facebookgroep, wekelijkse inspiratie.
Betalingsinfo volgt na aanmelding.
[De prijs mag nooit een reden zijn om niet deel te nemen. Neem contact met me op indien je wil meedoen, maar de prijs een probleem vormt.]
Inschrijven: klik HIER om je aan te melden.
Het aantal deelnemers is beperkt (maximum 8).
Deelnemers getuigen
“Het stemt me blij om te merken dat dit traject me werkelijk hielp om weer de weg naar de dagelijkse meditatie te vinden. Het voelde voor mij een stukje als een thuiskomen.”
Catharina, online traject Monnik in de stad, voorjaar 2020
“Ik neem veel dingen mee uit het traject, zoals het leren accepteren wat er is, al is dat voor mij heel moeilijk. Ik leer mijn emoties beter herkennen, benoemen en bestaansrecht geven. Ook de individuele sessie rond de heling van mijn innerlijk klein meisje was heel waardevol. Ik kon haar troosten en aanvaarden. Ik ben Leni heel dankbaar voor de toewijding waarmee ze dit doet.”
Christina, traject Monnik in de stad, najaar 2020
“Ik ben opmerkzamer voor mezelf geworden en dat leeft door in mijn dagelijks leven. Ik voel me nu dichter bij mezelf; ik ben mezelf meer nabij. Dat voelt zeer goed.”
Koen, traject Monnik in de stad, najaar 2020
“Vóór de reeks was ik meer gefocust op het lijden. Het plezier van mediteren was bij mij een beetje ondergesneeuwd geraakt door de rauwe emoties die er waren. Nu ben ik beetje bij beetje het plezier van de beoefening aan het terugvinden en kan ik het verder voeden. Daar ben ik heel dankbaar voor.”
Elisa, online traject Monnik in de stad, voorjaar 2020
F A Q
Hoeveel tijd moet ik erin steken?
Misschien denk je dat je te weinig tijd hebt voor mindfulness. Dat je leven te druk is en je het niet kan combineren met je werk en/of gezin. Dat begrijp ik. Het is ook niet de bedoeling dat het traject jou extra stress bezorgt, integendeel. Hoeveel tijd je eraan besteedt, kan je helemaal zelf kiezen. Het belangrijkste is dat je de intentie hebt om er dagelijks mee bezig te zijn. Veel oefeningen vragen trouwens geen extra tijd: eten, douchen, afwassen, wandelen, … doe je sowieso. De uitnodiging is om het mindful te doen. Daarnaast raad ik je aan om 20 minuten uit te trekken voor je dagelijkse beoefening. Om je geest verder te kunnen trainen in het aanwezig zijn hier en nu.
Wat is het verschil met de basistraining mindfulness?
In de basistraining leer je de beginselen van miindfulness en meditatie. Stap voor stap leer je je aandacht terugbrengen naar het hier en nu. Waar in de basistraining vooral de nadruk ligt op gedachten en gevoelens leren zien zonder erin mee te gaan, gaan we in dit traject nog een stapje verder. We maken ruimte om dieper te kijken naar gedachten en gevoelens, opdat we meer inzicht krijgen in onze geest. Zo worden we vrijer van onze gedachten en emoties en kunnen we bewuster reageren. Het traject kan je dan ook zien als een vervolg op de basistraining. Om nog beter te leren omgaan met allerlei gedachten, overtuigingen, patronen en gevoelens. Om meer wijsheid en mededogen in jezelf te cultiveren.
Kom ik in aanmerking voor het traject? Hoe weet ik of ik voldoende ervaring heb in mindfulness of meditatie om te kunnen deelnemen?
Het is inderdaad zo dat ‘Monnik in de stad’ bedoeld is voor mensen die ervaring hebben met mindfulness of meditatie, bijvoorbeeld via een basistraining of een retraite. Het traject is dus niet bedoeld als initiatie in mindfulness, maar verdiepend voor mensen die het al beoefenen, of die de draad terug willen oppikken.
Dat gezegd zijnde. Als dit traject jou aanspreekt, heb je misschien via andere praktijken je bewustzijn en lichaamsgewaarzijn ontwikkeld. Belangrijk is dat je je kan herkennen in de volgende dingen:
– Je hebt reeds enige concentratie en focus opgebouwd.
– Je gebruikt de adem of het lichaam om terug te komen naar het hier en nu.
– Je kan gedachten observeren zonder jezelf erin te verliezen.
– Je voelt je enigszins vertrouwd met de stilte.
Is dat het geval? Dan ben je klaar om ‘monnik in de stad’ te worden! Bij twijfel, neem gerust contact met me op en dan bekijken we samen of dit traject geschikt is voor jou.
Waarom de term ‘monnik’?
Voor mij betekent ‘monnik in de stad’ dat twee werelden samenkomen: het contemplatieve, meditatieve leven enerzijds en ons drukke dagelijks leven anderzijds. Hoe kan de wereld van meditatie, mindfulness, boeddhisme ons in het dagelijks leven ondersteunen om rustiger, vrijer en gelukkiger door het leven te gaan? Dat leren we in dit traject.
Niet iedereen heeft affiniteit met de term ‘monnik’. Voor jou is het misschien eerder een oude wijze vrouw, of een sjamaan, of nog iets anders. Het maakt niet zozeer uit hoe we het noemen, maar onze innerlijke monnik verwijst wat mij betreft naar dat deel in onszelf dat verlangt naar rust, wijsheid, mededogen en vrijheid.
—
De volgende annuleringsvoorwaarden gelden:
• Bij annulering tot 2 weken op voorhand, betaal je een administratiekost van 10 euro.
• Bij annulering tussen 2 weken en 1 week op voorhand, ben je 50% van het inschrijvingsgeld verschuldigd.
• Bij annulering minder dan 1 week op voorhand, dien je het volledige bedrag te betalen.
• Je kan je kosteloos door iemand anders laten vervangen, indien de persoon aan de juiste criteria voldoet en je dit tijdig meldt (5 dagen voor aanvang van de activiteit).
• Annuleringen dienen schriftelijk via mail te gebeuren.
Relaties zijn een hele uitdaging. Ze kunnen ons vervullen met grote blijdschap en vreugde, maar ze kunnen ons ook de gordijnen injagen. Vaak brengen ze ons in contact met onze diepste pijn: de angst om verlaten of afgewezen te worden, of om onszelf te verliezen. Op die manier houden ze ons een spiegel voor waar we veel van kunnen leren. Door ons te wijzen op onze kwetsbaarheden en onverwerkte kwetsuren, zijn ze eigenlijk net een sleutel tot heling.
Op Valentijnsdag staan we samen stil bij het thema liefde en relaties. Wat is mindful liefhebben? Wat zit liefde en mededogen in de weg? Waarom is liefhebben soms zo moeilijk en hoe hiermee om te gaan? Tijdens deze mindfulness verdiepingsdag maken we tijd voor deze vragen. Via meditaties en oefeningen leer je hoe je meer begrip en verbondenheid te ervaren in je relaties (ook in de relatie met jezelf!). Er is zowel ruimte voor reflectie en stilte als voor vragen en uitwisseling.
Corona update
Aangezien de maatregelen verlengd zijn tot 1 maart, zal deze dag online doorgaan. Er wordt voldoende ruimte voorzien voor pauze, beweging en off-screen tijd.
Let op: deze dag is bedoeld voor mensen die reeds enige ervaring hebben met mindfulness of meditatie, bijvoorbeeld via een 8-weken-training of retraite.
Praktische info
Wanneer: zondag 14 februari van 10u-15u.
Waar: Online via Zoom.
Te voorzien: gemakkelijke kledij, schrijfgerief, eventueel een dekentje en iets om te drinken.
Prijs: 65 euro (50 euro voor studenten en werkzoekenden). Betalingsinfo volgt na aanmelding.
Inschrijven: klik HIER om je aan te melden en vermeld erbij ‘Inschrijving 14/02’. Het aantal deelnemers is beperkt (max. 8 personen).
Deze dag is bedoeld voor mensen met enige ervaring in mindfulness of meditatie, bijvoorbeeld via een basistraining of retraite.
Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar leni@ont-moeten.be.
Deelnemers getuigen
De halve meditatiedag is voorbijgevlogen. Ik vond het afwisselend, verrijkend en inspirerend. Het helpt me ook enorm om Leni te horen vertellen over haar struggles en zoektocht. Het samen beleven en delen in groep vind ik meerwaarde.
Kris, online meditatiedag ‘Zacht voor jezelf’, 2020
Het online samenzijn heeft me veel kracht gegeven, veel nieuwe draagkracht. Voor mij is de steun van een groep heel belangrijk in mijn beoefening, en ik kon deze ondersteuning ook tijdens deze meditatiedag ervaren.
Isabelle, online meditatiedag ‘De helende kracht van stilte’, 2020
Chapeau voor de manier waarop Leni de sessie begeleid heeft. Ik weet als lesgever hoe belangrijk het contact is met de groep, maar ook online liet zij zien hoe fijngevoelig en deskundig ze met een groep omgaat.
Lieve, basistraining mindfulness, 2020
Ik leerde alle rivieren van België uit het hoofd kennen,
alle landen van Latijns-Amerika en hun hoofdsteden,
alle vroegere vorsten en koninkrijken van de Lage Landen.
Maar mijn eigen gedachten leren kennen, leerde ik niet.
Mijn eigen emoties benoemen, leerde ik niet.
Ontspannen aanwezig zijn in het hier en nu, leerde ik niet.
~ Leni Cellini
Iets voor jou?
* Voelt je leven te vol aan, met allerlei dingen die je ‘moet’ doen?
* Leef je te veel in de toekomst en te weinig in het nu?
* Loop je jezelf voorbij en verlang je naar meer rust en ruimte?
* Ben je vaak streng voor jezelf en wil je een vriendelijkere relatie met jezelf aangaan?
Dan is een mindfulness basistraining iets voor jou!
Deze training is een wetenschappelijk onderbouwd traject gebaseerd op een eeuwenoude boeddhistische traditie. Wereldwijd namen reeds talloze mensen deel aan deze training. Het helpt onder andere om:
Wat kan je verwachten?
Gedurende 2 maanden komen we samen om mindfulness te beoefenen in een kleine groep (max. 6 deelnemers). Naast inhoudelijke inzichten leer je via meditaties en oefeningen om mindfulness toe te passen in je dagelijks leven. Zo kan je meer rust ervaren in je hoofd en ruimte in je leven. Je ontvangt een bijhorende syllabus en audiobestanden om elke week thuis mee te oefenen.
Om de vruchten te kunnen plukken van deze training, is het belangrijk om tussen de sessies door aan de slag te gaan met de oefeningen. Als je je inschrijft, engageer je je hiervoor. Misschien denk je dat je hier helemaal geen tijd voor hebt. Dat is normaal. Ben je echter wel bereid om tijd te maken, ook al weet je nog niet hoe je het zal doen? Dat is al voldoende.
Nieuwe formule sinds 2020!
Deze reeks bestaat uit 6 avondsessies en een meditatiedag waar je wordt ondergedompeld in mindfulness. Zo kan je de weldaad van stilte en mindfulness diepgaand ervaren. De traditionele 7e en 8e sessie worden dus vervangen door een langere sessie overdag.
Deelnemers getuigen
Ik luister beter naar mijn lichaam en naar mijn echte verlangens. Ik ben milder naar mezelf. Het is een traag proces maar wel blijvend. Geen prestatiedruk, niets moeten, gewoon zijn.
Nele V., basistraining, 2011.
Wat ik van de reeks kon verwachten, wist ik niet goed. Maar het heeft een bewustwordingsproces in gang gezet. Ik heb geproefd van wat ‘zijn’ is en met je doet. Het is voor mij een stimulans om meer bewust in het leven te staan, om meer aanwezig te zijn. Het brengt een soort rust met zich mee.
Ria, basistraining 2020
Ik kan nu beter omgaan met emoties en gedachten en ze een plaats geven zonder mij er helemaal in te verliezen. Ik kan meer genieten van wat ik wel heb in plaats van me zorgen te maken om wat ik niet heb.
Wouter, basistraining, 2020
Praktisch
—
De volgende annuleringsvoorwaarden gelden:
• Bij annulering tot 2 weken op voorhand, betaal je een administratiekost van 10 euro.
• Bij annulering tussen 2 weken en 1 week op voorhand, ben je 50% van het inschrijvingsgeld verschuldigd.
• Bij annulering minder dan 1 week op voorhand, dien je het volledige bedrag te betalen.
• Je kan je kosteloos door iemand anders laten vervangen, indien je dit tijdig meldt (drie dagen voor de aanvang van de activiteit).
• Annuleringen dienen schriftelijk te gebeuren via mail.
Silence is essential. We need silence just as much as we need air. If our minds are crowded with words, there is no space for us.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.